Välkommen! Tervetuloa! Bonvenon!

lördag 24 oktober 2009

Västra Nylands sjukhus rättar sakfel om BB-nedläggning

Denna insändare publicerades i Hufvudstadsbladet torsdagen den 22 oktober 2009. Bland annat kommenteras uppgiften om att BB i Ekenäs skulle vara dyrare, här citat ur Lillranks kolumn som nämns nedan:
Ekenäs BB har tre förlossningsrum med tre skift. I medeltal föds 1,8 bebisar per dygn. Visst blir vården bra med en sådan kapacitet. Men en förlossning där kostar 60 procent mer än genomsnittet i landet eftersom personalen skall ha lön och hyrorna löper också utan patienter.

Sakfelen om BB kräver en korrigering

[fet stil för vissa stycken tillsatt av mig]

EKENÄS BB Paul Lillrank, professor vid tekniska högskolan, uttrycker sig i I dag-kolumnen (Hbl 18.10) om Ekenäs BB som en fråga om oförenliga motsättningar. Karusellargument i all ära, sakfelen kräver dock korrigering, främst för att lindra yrseln.

Kvalitetsfrågan har HNS i upprepade uttalanden ifrågasatt i syfte att påverka beslutande politiker. Det gäller också de ekonomiska frågorna, även Lillrank har man lyckats vilseleda: Siffror som 60 procent håller inte streck eftersom man ensidigt för Ekenäs del granskat de siffror kommuninnevånarna kostat, men inte de inkomster som för förlossningarnas del kommer Ekenäs till godo i form av självbetalande patienter (detta förekommer inte annanstans i landet).

Hela tabellen är alltså uppgjord för ett annat syfte - nämligen från kund- och inte producentperspektiv. Därför beaktas inte heller i tabellen det faktum att patienten måste skickas till specialsjukvården för att få en medicinsk bedömning under graviditeten om läkarvård inte kan erbjudas på hälsocentralsnivå (på grund av läkarbrist).

Detta problem kommer att kvarstå vid en eventuell centralisering. Vad gäller personalmängden har förlossningsgruppen utrett att Ekenäs har lika många barnmorskor per 1 000 förlossningar som Jorv. Av Lillranks text kan man lätt få den uppfattningen att förlossningar är det enda personalen vid Ekenäs BB sysslar med. Men samma personal sköter ju även sjukhusets mödrapoliklinik och barnsängsavdelning, som har totalt 15 patientplatser för nyförlösta samt patienter som av någon orsak vårdas på sjukhus under graviditeten.

Inbesparingen på 1,9 miljoner euro om förlossningarna flyttas till andra sjukhus är även den tagen från förlossningsgruppens uträkningar. Denna kostnad får man endast om personalen helt går upp i rök i Ekenäs och likaså kostnaderna för utrymmen. Men utrymmena blir trots allt kvar och fördelas på de övriga specialiteterna, vars pris därmed skjuter i höjden medan personalen åtminstone i offentligheten lovats arbete på andra HNS-sjukhus.

Den faktiska vinsten på koncernnivå med att stänga Ekenäs BB skulle enligt förlossningsgruppen vara 225 000 euro vilket motsvarar jourersättningarna. Till och med den blir i verkligheten en förlust om man räknar med den inkomst på 250 000 euro per år som sjukhuset får av självbetalande patienter (de har inte räknats med då man kalkylerat i detta).

Lillrank påpekar förtjänstfullt, angående den perinatala dödligheten, att det är befängt att dra slutsatser utifrån knappa underlag, men även här krävs det klargöring: Västra Nylands sjukhus perinatala mortalitetssiffra är 2,9 för de fem senaste åren (jämför 4,9 som landets medeltal 2007) och 2,8 under de 14 senaste åren.

Om man granskar de senaste fem årens material består fallen mesta dels av graviditeter där barnet dött inne i livmodern, ofta i mycket tidiga graviditetsveckor och före den gravida anlänt till sjukhuset. Just därför vill vi påpeka att en centralisering snarare kan höja denna siffra.

Alla kvinnor som kommer för att kontrollera varför barnet inte rört sig kanske inte orkar ta sig den långa vägen till Helsingfors alla gånger situationen känns osäker. På rådgivningen kan man förvisso lyssna till fosterljud, men regelrätta fosterljudskurvor som kan ge en vink om hur barnet mår, tar man ju bara på sjukhusen.

För vår del anser vi att vi kan erbjuda en trygg förlossningsvård helt i linje med krav från Sverige (http://tinyurl.com/ygdw7g3). Kravet i Sverige är att öka barnmorskans närvaro vid förlossningarna (helst bara en föderska per barnmorska) och på detta sätt minska antalet kejsarsnitt.

För vår del är den procenten redan låg tack vare närvaroprincipen och jourhavande läkare som jourar från sjukhusets bostäder. Och läkarna kan närhelst ledningen så önskar övergå till sjukhusjour. I enlighet med Lillranks tidigare utlåtande i sjukvårdsfrågor (se bland annat "Nordic Healthcare Group") torde man kunna dra slutsatsen att Lillrank egentligen vill tala för patientnära sjukvård och därmed för Ekenäs BB.

Agneta Westerlund,
avdelningsskötare, enheten för barnsjukdomar, förlossning och kvinnosjukdomar,
Helena Hieta-Heikurainen,
resultatchef och överläkare, enheten för barnsjukdomar, förlossning och kvinnosjukdomar,
Thomas Dahllund,
biträdande överläkare, enheten för barnsjukdomar
Markku Turpeinen,
överläkare, enheten för barnsjukdomar, Västra Nylands sjukhus

SVAR Den tillgängliga statistiken är svår att tolka. Gör man lokala korrigeringar i Ekenäs borde siffrorna synas också på de ställen man jämför sig med. Kvarstår att riskerna och besparingarna är små. Beslutsfattare och statistikmyndigheten beaktar inte de risker som följer av längre avstånd (tillgänglighetsrisk). Men dessa gäller också för de självbetalande patienter som kommer till Ekenäs.
I glesbygder är förhållandet mellan närvård och specialiserad vård problematiskt.
Paul Lillrank,
I dag-kolumnist

Inga kommentarer: