Välkommen! Tervetuloa! Bonvenon!

måndag 5 oktober 2009

Demonstration för Ekenäs BB i Helsingfors på onsdag

Som vi vet är Ekenäs BB åter indragningshotat, och hotet är allvarligare än tidigare. Beslut om avdelningens fortsatta existens fattas av styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt i Helsingfors måndagen den 12 oktober.

Det pågår ännu många aktioner för att i mån av möjlighet rädda BB och påverka beslutsfattarna. Bland annat har en diskussionsgrupp, "Bevara Ekenäs BB!", bildats på Facebook för att stöda BB och sprida information om vad som pågår. Gruppen är ett rent medborgarinitiativ och räknar nu över 4000 medlemmar.

Inom gruppen har en handfull aktiva (Åsa Gottberg, Katja Lundén, Melinda Lönnberg, Mathias Nyström, Tanja Pirhonen, Charlotta Wolff) åtagit sig att arrangera en demonstration i Helsingfors, onsdagen den 7 oktober. Vi samlas på Järnvägstorget kl. 17 och marscherar därifrån till Riksdagshuset där det blir tal och annat program. Styrelsen för HNS har inbjudits att delta i demonstrationen.

Både privatpersoner och medborgarorganisationer (föreningar, partier, professionella organisationer) är välkomna att delta i demonstrationen. Vi hoppas att det blir massiv uppslutning!

Från Västnyland ordnas busstransport (kontakta Marthorna/Catharina Hindrén på numret 050-3281209, eller bevara.bbERSÄTTMEDSNABELgmail.com. Pris för bussen 10 e/person.

Vänliga hälsningar,
på gruppens vägnar,

Charlotta Wolff
samt Åsa Gottberg, Katja Lundén, Melinda Lönnberg, Mathias Nyström, Tanja Pirhonen,

Vi vill bevara och utveckla Ekenäs BB!


- Ekenäs BB är tryggt och uppvisar den lägsta perinatalmortaliteten av alla små örlossningsavdelningar i Nyland. Ekenäs BB fyller också kraven i Gängse-vård-rekommendationerna, vilket Lojo förlossningsavdelning inte gör. Ytterligare förbättringar i patientsäkerheten kan och bör göras genom en utveckling av jourverksamheten i Ekenäs. (Perinatalmortalitet/ 1000 förlossningar 2003-2007; hela Finland 4.9, Ekenäs 2.9, Lojo 3.3, Borgå 4.1, Hyvinge 3.8. (HNS Arbetsgruppsrapport Organisering av förlossningsverksamheten inom HNS 2009-2011)).
- Inbesparingarna genom en nedläggning är obefintliga. Personal sägs inte upp, lokalerna kan inte hyras ut och den inkomst som de utländska föderskorna innebär uteblir. Dessutom förutsätter nedläggningen investeringar i pediatrisk jour och därtill anslutande avdelningsverksamhet i Lojo. (HNS Arbetsgruppsrapport Organisering av förlossningsverksamheten inom HNS 2009-2011).
- Då man uppskattar de ekonomiska verkningarna av en nedläggning bör också faktorer som ökade reskostnader (ambulans), förlängda vårdtider och övernattningskostnader beaktas. En stor del av dessa kostnader kommer fortsättningsvis att betalas av skattebetalarna via FPA.
- Ekenäs BB står för en humanare vårdkultur och patientsyn, där familjens och föderskans önskemål om bl.a. smärtlindring beaktas. Ekenäs BB erbjuder förutom medicinska smärtlindringsmetoder också alternativ som akupunktur, massage och vattenförlossning.
- Ekenäs BB är en barnvänlig och amningsvänlig förlossningsavdelning. Ekenäs BB har som första i Finland tilldelats WHO:s certifikat "Baby Friendly Hospital" och är för tillfället det enda i Nyland med detta certifikat.
Ekenäs BB är en föregångare också på ekologisk front. På Ekenäs BB uppmuntras familjerna att använda flergångsblöjor. Sjukhuset står för både flergångsblöjor och tvätt.
- Ekenäs BB är fullständigt tvåspråkigt och kan garantera service såväl på finska som svenska.
- HNS beredning i ärendet är motstridig, bristfällig och ensidig. Noggranna jämförelser mellan olika förlossningsavdelningar har inte gjorts. I stället har en partisk enmansrapport beställts då de ursprungliga utredningarna inte tillfredsställde ledningen. Beredningen har inte heller beaktat de faktorer som talar för ett bevarande av Ekenäs BB. Avvikande åsikter inom arbetsgruppen har förbisetts och tystats ned.
Ekenäs BB är en väsentlig del av Västra Nylands sjukhus och inga drastiska förändringar bör göras utan att se till helheten.
HNS bör beakta de berörda kommunernas och invånarnas vilja. Expertvälde och förmynderi hör inte hemma i 2000-talets Finland.
- HNS kunde genom att informera patienterna om deras valmöjligheter öka antalet förlossningar på Ekenäs BB, men detta kräver vilja och aktivitet från HNS.

Kontakt: bevara.bbERSÄTTMEDSNABELgmail.com

Inga kommentarer: