Välkommen! Tervetuloa! Bonvenon!

lördag 31 oktober 2009

BB-rättelseyrkande inlämnats av minoritetsspråksnämndens ordförande

RÄTTELSEYRKANDE
HELSINGFORS OCH NYLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT
Nämnden för den språkliga minoriteten 26.10.2009

Till HNS styrelse

RÄTTELSEYRKANDE ANGÅENDE STYRELSENS BESLUT AV 12.10.2009 GÄLLANDE FÖRLOSSNINGSVERKSAMHETEN VID VÄSTRA NYLANDS SJUKHUS

Nämnden för den språkliga minoriteten måste, i enlighet med de skyldigheter som lagen om specialiserad sjukvård samt därtill hörande språklagstiftning ålägger på nämnden, yrka på att styrelsen ändrar sitt beslut från 12.10.2009 §177 gällande förlossningsverksamheten vid Västra Nylands sjukhus. Nämnden har behandlat ärendet på sitt möte 15.10.2009 §55.

I grundlagens §22 Respekt för de grundläggande fri- och rättigheterna stadgas:
”Det allmänna skall se till att de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna tillgodoses.”

I grundlagens §122 Den administrativa indelningen stadgas:
”När förvaltningen organiseras skall en indelning i sinsemellan förenliga områden eftersträvas så att den finsk- och svenskspråkiga befolkning-ens möjligheter att erhålla tjänster på det egna språket tillgodoses enligt lika grunder.”

I språklagens §35 Åtgärder för att främja språkliga rättigheter stadgas bl.a.:
”Det allmänna skall i enlighet med grundlagen tillgodose landets finskspråkiga och svenskspråkiga befolknings kulturella och samhälleliga behov enligt lika grunder.”

Flera undersökningar visar, att modersmålet har en stor betydelse för kvaliteten på vården inom alla specialiteter. ”I en vårdsituation får språket en betydelse som går utöver det verbala redskapet, ty språket har också en stark emotionell dimension.” (Margita Lukkarinen, Vård på eget språk, 2001). I HNS stora undersökning om vård på modersmålet som slutfördes år 2004 fick Västra Nylands och Borgå sjukhus genomgående utmärkta resultat för att ge patientservice på patientens modersmål, svenska eller finska. I HNS kundenkät som genomfördes i början av år 2009 fick Västra Nylands sjukhus det högsta vitsordet av svenskspråkiga patienter i fråga om att ge service på modersmålet och Borgå sjukhus fick likaså ett mycket högt vitsord. Den goda servicen på svenska inom Västra Nylands sjukvårdsområde har sin bakgrund i att närmare tre fjärdedelar av områdets personal enligt HNS personalbokföring 31.12.2008 har svenska som modersmål. Inom både Lojo och Hucs sjukvårdsområden är den svenskspråkiga personalandelen mycket liten, 2-3%, och detta återspeglas tydligt i svaren på kundenkäten. En nedläggning av förlossningsverksamheten i Ekenäs och en förflyttning av föderskorna till huvudstadsregionen eller Lojo skulle innebära en klar språklig försämring för de svenskspråkiga inom Västra Nylands sjukvårdsområde. Detta bekräftar Jari Petäjä i en intervju i Radio Vega (15.9.2009) redan innan styrelsens beslut. Av Västra Nylands sjukvårdsområdes befolkning på 44 066 personer är 26 433 svenskspråkiga (60,0%, 31.12.2008).

I rapporten om förlossningsverksamheten lyfter man fram att även den svenskspråkiga servicen inom hela HNS försvagas, om personalen vid Västra Nylands sjukhus inte flyttar över till de platser där svenskspråkiga föderskor vårdas. Om BB i Ekenäs stängs är risken överhängande att HNS går miste om kompetent svenskspråkig vårdpersonal. Vårdpersonal som det redan i dagsläge råder stor brist på.

I rapporten konstaterar man, att enligt lagen om specialiserad sjukvård ska de specialiserade sjukvårdstjänsterna ordnas i enlighet med invånarnas behov.

Nämnden finner att en stängning av Ekenäs BB skulle leda till en avsevärd försämring av den svenskspråkiga vården i området. En stängning av Ekenäs BB, utgående från de premisser som förelåg vid styrelsens beslut, är inte i enlighet med vare sig grundlagen, lagen om specialiserad sjukvård eller språklagen.

I beredningen nämns, att Västra Nylands befolkning är en oansenlig del av HNS hela befolkning, 2,9%. Det korrekta jämförelsetalet är, att Västra Nylands svenskspråkiga befolkning är 19,8% av HNS hela svenskspråkiga befolkning, vilket gör att styrelsens beslut har betydelse för en ansenlig befolkningsgrupp.

Att i beredningen jämföra avstånden inom HNS med nationella avstånd är helt oväsentligt. Beslutet berör HNS.

Den språkkonsekvensbedömning, som finns i beredningen och grundar sig på Statistikcentralens uppgifter, kan inte anses uppfylla de kriterier som ges i justitieministeriets anvisningar om konsekvensbedömning, 6:2007, vilka finns på justitieministeriets hemsidor. En språkkonsekvensbedömning skall beakta åtminstone följande helheter:
- Konsekvenser för myndighetens verksamhet
- Förverkligande av de grundläggande rättigheterna och rättsskyddet
- Jämlikhet och icke-diskriminering
- Regional tillgång på tjänster

Nämnden finner det helt lagstridigt att lägga ner en enhet, som klanderfritt fungerar på bägge nationalspråken, till förmån för enheter där detta inte kan uppfyllas.

Nämnden yrkar på att styrelsen upphäver sitt beslut av 12.10.2009 §177 gällande förlossningsverksamheten vid Västra Nylands sjukhus och att en fullständig språkkonsekvensbedömning måste göras innan ärendet eventuellt tas till ny behandling.

På nämndens för den språkliga minoriteten vägnar

Jan-Erik Eklöf
Ordförande

1 kommentar:

Azi sa...

Hej. Såg att du också är intresserad av språk och flerspråkighet. Roligt att se nån som engagerar sig för viktiga saker som språk.