Välkommen! Tervetuloa! Bonvenon!

fredag 24 april 2009

Låt goda krafter konkurrera!

Mitt inlägg som publicerades på Hufvudstadsbladets Debatt-sida idag publicerar jag nedan.

I morgon inleds Folktingets session i Ekenäs. Även representanter från Finlandssvensk samling kommer att närvara som gäster, bl.a. ordförande Juha Janhunen. Föreningens årsmöte hålls kl. 15 på söndag (26 april 2009), också i Ekenäs.

Svenska Finlands folkting

Låt goda krafter konkurrera

Folktinget inleder med sin session i Ekenäs i helgen en ny fyraårig mandatperiod. Även denna gång har tinget i praktiken utsetts av partierna enligt modellen från 1970-talet. Förslaget att återinföra direktval (Hbl 6.3 och 25.3 och senast Thomas Rosenbergs I dag-kolumn 24.4) kräver naturligtvis ingen upplösning av tinget i förtid vilket folktingssekreterare Stefan Svenfors antyder (Hbl 5.4). Det naturliga vore att låta finlandssvenskarna välja sitt ting direkt nästa gång.

Valet erbjuder en arena för debatt där kandidaterna tävlar om att vara de bästa krafterna explicit för det finlandssvenska. Åsikter om annat, så som kärnkraft eller cykelhjälmstvång, stjäl inte uppmärksamheten från hur de finlandssvenska frågorna bäst borde lösas. Det som krävs för att detta ska lyckas är att Folktinget och partierna vågar ta steget.

Justitieministeriets valbudget har 300 000 euro för sametingsvalet, så visst kostar det, men i gengäld får vi en legitim representation som ger en större genuin bestämmanderätt över våra egna frågor. Dessutom måste vi komma ihåg att skogsvårdsföreningar och andra organisationer klarar av att genomföra direktval med en betydligt enklare och billigare procedur än sametinget.

Anna Ritamäki-Sjöstrand
Kimito

Inga kommentarer: