Välkommen! Tervetuloa! Bonvenon!

fredag 24 april 2009

Folktingssekreteraren om direktvalsidén

Folktingssekreterare Stefan Svenfors inlägg i om direktvalsidén som presenterades av Svenska kvinnoförbundet i Åbo och av mig, insändarna har publicerats på den bloggen här.

Mitt svar ingick i Hufvudstadsbladet idag.

Svenska Finlands folkting

Folktinget har lagstadgade uppgifter

Tanken om ett direkt folkval av folktingsledamöterna dyker upp med jämna mellanrum och nu senast är det Svenska kvinnoförbundet (Hbl 6.3) och Anna Ritamäki-Sjöstrand (Hbl 25.3) som aktualiserar frågan.

Det är alldeles utmärkt att Folktinget och Folktingets sätt att arbeta och utföra sin uppgift väcker debatt. Frågan om ett direktval av folktingsledamöterna är också väl värd att diskutera. Att ett direkt folktingsval skulle ge Folktinget mera uppmärksamhet, åtminstone för en stund, är säkert sant.

Samtidigt är det skäl att påpeka att ett direktval också innehåller problem, både när det gäller det praktiska genomförandet och de strategiska motiveringarna.

Proceduren för att utse folktingsledamöterna är, enligt Anna Ritamäki-Sjöstrand, obegriplig för gemene man. Ritamäki-Sjöstrand har rätt i att systemet kan uppfattas som krångligt. Dock innehåller det en klar logik. Folktingets mandatfördelning är en konstruktion som bygger på den demokrati och väljaråsikt som kommit till uttryck i kommunalvalet. Folktingsledamöterna utses alltså på basis av röstningsresultatet i kommunalvalet.

Lagen om Folktinget ger möjlighet till ett direktval, till den delen finns det inga hinder ifall man skulle välja att frångå det nuvarande systemet. Det som krävs är att Folktingets styrelse med fem sjättedelars majoritet besluter att upplösa Folktinget och utlyser direktval. Partierna och även and­ra medborgargrupper ges i så fall möjlighet att ställa upp kandidater och röstberättigade är alla myndiga finska medborgare som uppgett svenska som sitt språk i befolkningsdatasystemet.
Tekniskt sett finns det alltså inga större hinder för att ordna ett direkt val av folktinget. Det som krävs är ett tillräckligt stort maskineri för att praktiskt genomföra det enligt lag, samt vilket inte saknar betydelse oförskämt mycket pengar. Med den rätt blygsamma statliga resurstilldelning som Folktinget i dagsläget åtnjuter vore anordnandet av ett direktval ekonomiskt förödande.

Med andra ord, Folktingets nuvarande budget klarar inte på långt när av ett direktval.
Bortsett från ekonomiska frågor kan man diskutera vad ett direktvalt Folkting kan uträtta som inte det ting som utsetts med nuvarande system kan. Möjligen skulle ett direktval göra Folktinget mer känt bland gemene man. Frågan är då hur detta nya kändisskap kunde förvaltas och utnyttjas och på vilket sätt det skulle främja Folktingets uppgifter.

Ifall Folktinget skulle vara ett finlandssvenskt parlament också i den meningen att det kunde utöva faktisk makt över myndigheter och samhälle, exempelvis enligt en liknande modell som det åländska lagtinget, skulle direkt folkvalda ledamöter vara en självklarhet.

Men Folktinget är inget parlament i den bemärkelsen. Folktinget är heller inget politiskt parti som mäter volymen på sin röst i allmänna val. Folktinget är en tvärpolitisk lagstadgad intressebevakningsorganisation vars uppgift är att främja Finlands svenskspråkiga befolknings rättigheter, samt kulturella och samhälleliga förhållanden.

Vidare ska Folktinget främja det svenska språkets ställning i Finland.

Hur Folktinget sedan sköter sitt lagstadgade uppdrag är och ska naturligtvis vara föremål för offentlig debatt. Frågan om synligheten är en naturlig ingrediens i den diskussionen, men det är viktigt att Folktingets beslutsfattare kan göra rätt prioritering mellan att lägga fokus på Folktinget som organisation eller på de finlandssvenska frågor som Folktinget har till uppgift att bevaka.

Avslutningsvis får vi väl konstatera att Folktinget har exakt den tyngd och det inflytande vi själva lyckas ge det. Folktingsledamöterna är en stor resurs i den finlandssvenska intressebevakningen och ledamöterna har också den högsta beslutande makten i Folktinget.

Det nya Folktinget samlas till sin första session i Ekenäs den 24-26 april.

Stefan Svenfors
folktingssekreterare
Svenska Finlands folkting

Inga kommentarer: