Välkommen! Tervetuloa! Bonvenon!

onsdag 21 november 2012

Med respekt för Kimitoön som helhet, stark i mångfald

   • 16 Nov 2012 Åbo  Underrättelser

  "Det nya fullmäktige har inte tillträtt än, men vi borde arbeta för respekt redan nu."

  Kimitoöns nuvarande fullmäktige. Efter årsskiftet tillträder de nya ledamöterna och skribenten vill att man arbetar för respekt redan nu.

  Ingmar Forne, du har ju skrivit så mycket under årens lopp, att man inte borde låta sig påverkas av dina skriverier, men ändå. Jag är sårad av det du skriver i ÅU (14.11.2012) å alla samarbetsinriktade invånares vägnar, beklämd för att respekt för mångfalden är så viktig för mig. 

  Det betyder respekt för Dalsbruks egenart och Martti Murtos kunskap om och engagemang för den, respekt för vad de som bor kring Södersundvik, Nivelax eller Lammala tycker, för Mjösunds invånare och industri, respekt för Högsåras behov, bara för att nämna några områden inom den så omfattande geografiska och samhälleliga enheten Kimitoöns kommun. 

  Det betyder också respekt för alla som fått röster i kommunalvalet, från KD till SFP. Själv har jag varit engagerad för Fri samverkan, för att stöda demokratin och kommunen som helhet, så att den kan stå stark och samlad – inte på ett ställe, utan som en helhet enad i mångfald – när förändringarnas vindar blåser. 

  Särskilt stötande är anklagelserna mot Rune Friman. Ingmar Forne skulle inte anställa honom som kapten för ett fartyg, men kräver ändå att han ska åta sig just fullmäktigeordförandeposten. Det är att tala med kluven tunga. 

  Om önskemålet verkligen är att Rune Friman med sina 313 röster ska ha ett så stort inflytande som möjligt, varför inte då – i konsekvensens namn – erbjuda honom att axla ansvaret fullt ut som kommunstyrelsens ordförande? Det kanske han gärna skulle göra. Jag har inte frågat honom. Jag tror ingen har frågat honom. Det jag vet med säkerhet är att han inte flyr sitt ansvar. 

  Ingen ställde upp i valet för att få gnälla och säga nej till allting. Alla som kämpat för en kommunal organisation i flera enheter, om det så gällt skolor, administration eller hälsovård, är garanterat trötta på att vara satta i den positionen, att endast kunna framföra sin åsikt utan att bli tagna på allvar av majoriteten (av vissa tolkat som gnäll) och ständigt förlora omröstningarna (tolkat som att bara säga nej). Valresultatet ger hopp om ett förändrat klimat, där det verkligen finns rum för positiva förslag för att utveckla hela kommunen på ett sätt som invånarna känner förtroende för.

  Svenska folkpartiet är med sina 13 mandat det klart största partiet. Enligt det proportionella valsystemet som är utgångspunkten för förhandlingarna – att man verkligen går till omröstning i fullmäktige är ytterst ovanligt – blir platsfördelningen Sdp 1 (4/1=4), Sfp 5 (13/5=2,6), FS 3 (7/3=2 och 1/3). De tre små med ett mandat blir utan (1/1 blir ju endast 1, som är mindre än jämföretalet för de övriga). 

  Med olika valtekniska samarbetskonstellationer blir det olika platsantal, till exempel FS–SDP–C–Gröna– VF ger förstås 5 till den gruppen att fördela sinsemellan och 4 till SFP. Det är också helt möjligt att SFP själv ser fördelar i att inte framstå som ett maktparti och vill dela med sig.

  Det mesta är öppet. Förhandlingarna har bara inletts. Det nya fullmäktige har inte tillträtt än, men vi borde arbeta för respekt redan nu.

  Anna Ritamäki-Sjöstrand

1 kommentar:

Anonym sa...

I am not certain where you are [url=http://www.top-uggsboosuk.co.uk]ugg boots uk[/url] getting your information, however great topic. [url=http://www.top-uggsboosuk.co.uk]cheap ugg boots uk[/url] , I needs to spend some time studying more or understanding more. Thank you for wonderful info I was looking for this info for my mission.