Välkommen! Tervetuloa! Bonvenon!

lördag 26 november 2011

För åsiktsmångfald i Svenskfinland

För en dryg vecka sedan, den 18 november, skapades gruppen För åsiktsmångfald i Svenskfinland med på Facebook med följande beskrivning:
Ledarskribenten vid Vasabladet Kenneth Myntti erbjöds andra uppgifter inom HSS Media då chefredaktören bedömde att han hade för radikala åsikter om svenskan i Finland. Vi motsätter oss en likriktning av åsikterna i den finlandssvenska offentligheten. Alla sakliga argument behövs. Vi är för åsiktsmångfald i Svenskfinland.
Gruppen kan läsas av alla som är med på Facebook. För att signalera stöd för gruppen och kanske intresse att diskutera ska man klicka på "Begär att få gå med i gruppen". Vi är nu närmare 40 medlemmar och en hel del intressant diskussion finns samlad. Särskilt imponerad är jag över Sven-Erik Klinkmanns text som publicerades i Vasabladet igår. Ett citat:

Helt klart är, och det är för mig det mest intressanta i det som hänt nu, att avpolletteringen av Kenneth Myntti som ledarskribent i Vasabladet träffat en nerv hos bladets läsare i det identitetspolitiska system – i Österbotten, i Svenskfinland, i Finland - som hela tiden befinner sig i rörelse. Detta då samtidigt som försök görs på olika håll att stabilisera, hitta hållbara nod- och stödpunkter för det svenska i det här landet. De många upprörda rösterna för Myntti tolkar jag som i första hand innebärande en djup oro för 
a) den kulturella och opinionsmässiga mångsidighetens fortbestånd inte bara på Vbl utan i finlandssvenskheten som helhet,
b) Vbls traditionella opinionsmässiga roll för landskapet och även i förlängningen hela det svenska Finland
c) hur identitetsfrågorna framöver över huvud taget kommer att förstås och tacklas i olika sammanhang.
Jag rekommenderar att gå in här och klicka in till gruppen (länk finns inlagd den 18.11):
http://www.facebook.com/finlandssvensksamling

Eller gå direkt in på http://www.facebook.com/groups/195500343865225/

2 kommentarer:

Tysk översättare sa...

Jag hoppas också på språkmångfald så att svenskan inte försvinner, det vore synd.
Vi måste också i Sverige stärka finskans roll i samhället.

Översättning engelska sa...

Ett starkare nordisk samarbete och inte bara inom språkområdet men som motvikt till den sydeuropeiska dominansen.