Välkommen! Tervetuloa! Bonvenon!

fredag 6 november 2009

Ny behandling om Ekenäs BB innan alla rättelseyrkanden kommit in

Den 5 november gjorde Radio Vega det känt att HNS-styrelsen redan nu på tisdag, den 10 november tar upp BB-frågan på nytt. Harry Yltäväs, Vf-styrelsemedlem från Rasebog, och Jan-Erik Eklöfs, ordf. för minoritetsspråksnämnden, rättelseyrkanden förringas i beredningen och själva beslutet föreslås inte ändras. Här kommenterar Harry Yltävä på Radio Vega HNS-ledningens nya drag.

Lite erfarenheter och kommentarer för andra som är intresserade av att formellt påverka i BB-frågan:

- Det har fungerat bra att kontakta keskuskirjaamoSNABELhus.fi och faktiskt få ett svar (skrev på svenska och begärde svenskt protokollsutdrag, men fick svar på finska, yllätys, yllätys, man borde väl satsa på att bli cynisk, men jag blir ändå på något vis naivt förvånad när inte ens skriftlig kommunikation med den officiellaste av alla adresser fungerar på svenska, eller ens anses föranleda en ursäkt då den inte gör det).

- Följande svar fick jag onsdagen den 4 november: "Emme ole saaneet vielä 12.10. pöytäkirjaan kahden pöytäkirjantarkastajan nimeä, koska he ovat olleet matkoilla ulkomailla.
Toivomme, että saamme nimet lähipäivinä. Lähetämme sen jälkeen Teille otteet molemmilla kielillä. Asian valitusaika ei ole vielä alkanut."
Alltså de har ännu inte offentliggjort protokollet från den 12 november! Och därmed har inte de 14 dagarna för rättelseyrkande börjat löpa.

- Man måste skriva rättelseyrkande först (till HNS-styrelsen), det ska först behandlas i styrelsen och sedan efter det först kan man lämna besvär.

- Behandlingen nu på tisdag den 10 november råddar till läget för rättelseyrkande och besvär, tyvärr, allt skjuts framåt, för man borde ju lämna rättelseyrkande för det nya beslutet. Hoppas de får det protokollet snabbt justerat. Men förstås kan man ännu begära prtokollsutdrag från det första mötet och begära för det andra sedan efter tisdagen. Jag antar ändå - fast lite suddigt är rättsläget - att Harry Yltävä och Jan-Erik Eklöf (ordf. för minoritetsspråksnämnden), som båda lämnade in rättelseyrkande i förtid, redan kan gå vidare till förvaltningsdomstolen ifall inget ändrats trots att deras yrkanden redan varit i styrelsen. Eklöfs rättelseyrkande har publicerats här på bloggen tidigare.

- Rätt att lämna rättelseyrkande (och senare besvär) har kommunmedlem i HNS-medlemskommun (inte juridiska personer, t.ex. organisationer). Ett rättelseyrkande måste behandlas (HNS kan alltså inte strunta i att behandla dem, men kan förstås fatta precis samma beslut flera gånger).

2 kommentarer:

Andreas sa...

Bra Anna att du är aktiv i den här frågan! Jag tror det är många som är oroade över utvecklingen, men inte riktigt vet vad de ska/kan göra.

Lingvulino sa...

Trevlig att få kommentar! Rekommenderar också gärna anslutning till gruppen Bevara Ekenäs BB på Facebook för Facebook-medlemmar. Tack vare den - man måste gå själv till den sidan och kontrollera nyheter - har jag fått mycket relevant information. Och blivit inspirerad att skriva mer om saken själv.